jueves, 21 de abril de 2011

Un queixo de Reis (1)

A documentación presente nos arquivos de Madrid e Simancas permiten observar como con periodicidade anual, o queixo elaborado no Cebreiro se dirixe ao consumo da Corte de Lisboa durante o reinado de Carlos III. 
Imaxe : Reprodución parcial do custo producido polas remesas de queixos do Cebreiro á Corte de Lisboa en 1781
Con destino a Portugal, o queixo do Cebreiro elaborábase nos domicilios dos campesiños da comarca (por mulleres principalmente) a partir de novembro aproveitando así o frío estacional para a súa mellor conservación. As remesas consistían sempre en dúas docenas de queixos e eran entregados na primeira quincena de xaneiro á Raíña de Portugal.
Para facer chegar os queixos a Portugal, na maioría das ocasións, seguíase o Camiño de Santiago ata chegar á cidade de Compostela. Desde aquí tomaba viaxe cara Lisboa onde chegaría quince días despois, pasando primeiro por Tui e Oporto. A partir de 1787 o itinerario cambia e parte directamente das montañas do Cebreiro con dirección a Lisboa, vía Castela, o que significaba un importante aforro de kilómetros e unha maior calidade á súa chegada a Portugal.

No hay comentarios:

Publicar un comentario